Home   /   Nieuws & Tips   /   De 5 meest gestelde vragen over de keuring van stellingen

De 5 meest gestelde vragen over de keuring van stellingen

Verbeter de Veiligheid van je Magazijn: Alles over Stellingkeuring

Als ondernemer is het cruciaal om de veiligheid in je magazijn of werkplaats te waarborgen. Stellingen en hun onderhoud spelen hierbij een essentiële rol, aangezien een onveilige stelling ernstige gevolgen kan hebben. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over stellingkeuringen.

Is stellingkeuring verplicht?

Ja, stellingkeuring is verplicht volgens artikel 7.4a van het Arbobesluit. Net zoals andere arbeidsmiddelen moeten stellingen periodiek gekeurd worden. Een stelling moet voor het eerste gebruik gekeurd worden en vervolgens minimaal één keer per jaar.

Wie mag een stelling keuren?

Enkel keurmeesters met een BMWT-certificering mogen stellingen keuren, zowel externe keurmeesters als intern gecertificeerde medewerkers. De keurmeester moet vakkundig zijn, een werktuigbouwkundige achtergrond hebben en minimaal 5 jaar ervaring hebben. Er is onderscheid tussen onafhankelijke keurmeesters en keurmeesters verbonden aan de fabrikant of importeur.

Welke stellingen moeten gekeurd worden?

Conform de NEN-EN 15635:2008 norm moeten alle stalen opslagsystemen die mechanisch beladen worden gekeurd worden. Dit omvat:

Raadpleeg een keurmeester bij twijfel over de keuringsplicht.

De NEN-EN 15635:2008 is een Europese norm die specifiek gericht is op de veiligheid van opslagsystemen in magazijnen. De norm geeft richtlijnen voor de structurele veiligheid van deze opslagsystemen en de bijbehorende operationele aspecten. Het doel van deze norm is om ervoor te zorgen dat de opslagsystemen veilig ontworpen, geïnstalleerd, gebruikt en onderhouden worden.

Enkele aspecten die de norm behandelt, zijn onder andere de belastingen die de opslagsystemen kunnen dragen, de materialen die gebruikt worden bij de constructie, de inspectie en het onderhoud van de systemen. Conformiteit met deze norm is van belang om te waarborgen dat magazijnstellingen veilig zijn voor gebruik en voldoen aan de Europese veiligheidsstandaarden.

Hoe verloopt een periodieke keuring?

Een jaarlijkse keuring omvat doorgaans een visuele inspectie en beoordeling van de configuratie. De keurmeester documenteert bevindingen, opmerkingen en eventuele gebreken in een keuringsformulier en een gedetailleerd rapport. Het rapport bevat vaak advies over veiligheid en gebruik. Door dit preventief te doen, voorkomt u niet alleen problemen met uw magazijnstellingen, maar zorgt u er ook voor dat uw werkplaats veilig blijft voor iedereen. Bescherm uw bedrijf en werknemers met regelmatige inspecties en onderhoud van uw magazijnstellingen.

Welke norm geldt voor stellingkeuring?

De leidende norm voor stellingkeuring is de NEN-EN 15635:2008. Deze Europese norm biedt richtlijnen voor de operationele aspecten die van belang zijn voor de structurele veiligheid van opslagsystemen.

Investeer in Veiligheid en Duurzaam Onderhoud

Een periodieke stellingkeuring biedt inzicht en is een startpunt voor magazijnonderhoud en het verhogen van de veiligheid. Wil je meer weten over stellingkeuringen of duurzaam ondernemen op de werkvloer? Neem contact op voor deskundig advies.

Friesland Magazijn help je graag met het keuren van je magazijn stellingen!

Friesland Magazijn voert deze inspecties professioneel uit met gecertificeerde keurmeesters. Daarnaast verzorgen wij u ook bij iedere keuring een vrijblijvende offerte voor het repareren van eventuele schade.

  • Meerdere gecertificeerde keurmeesters
  • Keuringsrapportage en een vrijblijvende offerte voor het repareren van eventuele schade
  • Friesland Magazijn is onafhangkelijk en deskundig
  • Niet merkgebonden

Uitgebreid assortiment


Deskundig en persoonlijk advies


Snelle levertijden


Vrijblijvende prijsopgave